Telefoonnummer

06-16140013

E-mail

info@hannypostel.nl

Openingstijden

Op afspraak

Zijn er neveneffecten bekend?

Zowel de lichtenergie als de hoogfrequente stroom worden veelvuldig toegepast in medische en cosmetische behandelingen waar bewezen is dat beide methoden volledig veilig zijn. Beide methoden en de combinatie van beiden zijn FDA (Food & Drug Administration) goedgekeurd. De meeste mensen zullen dan ook geen neveneffecten waarnemen, in een enkel geval kan de behandelde huid korte tijd (een tot twee uur) lichtrood kleuren. Direct na de behandeling kunnen alle activiteiten weer worden opgepakt. Het blijft raadzaam om de huid voor korte tijd te beschermen tegen zonlicht.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Net als bij de conventionele systemen, vernietigen de Elos systemen het haarzakje in de actieve groeifase. Er zullen dus meerdere behandelingen nodig zijn om al het haar te behandelen. Het totaal aantal behandelingen hangt af van de haar- en huidkleur maar ook van de locatie van het lichaam dat behandeld wordt. Gemiddeld zijn er 6 tot 10 behandelingen nodig.

Welk resultaat kunt u verwachten?

De Elos techniek heeft bewezen zeer effectief te zijn in de verwijdering van ongewenst haar en zorgt voor een permanente reductie van haargroei. Het haar dat behandeld is, komt niet meer terug!

Waar is het aantal behandelingen ook van afhankelijk?

Veel factoren zijn van invloed op de menselijke haargroei, daarom zal het aantal behandelingen voor ieder verschillend zijn. Daarbij dient rekening gehouden te worden met o.a. de hormoonhuishouding, leeftijd, erfelijkheid, medicijn – en hormoongebruik en de plaats op het lichaam. Daarnaast verschilt haar van lengte, dikte en kleur.

Is de behandeling duur?

Vergeleken met andere methoden zoals bijv. harsen, wat u uw hele leven moet blijven doen, of elektrische epilatie, een tijdrovende methode zijn deze behandelingen niet duur. In sommige gevallen wordt de behandeling geheel of gedeeltelijk door de ziektekostenverzekering vergoedt.

Waarom mag ik niet in de zon of zonnebank vóór de behandelingen?

Dit is een belangrijke regel. De cellen in de huid die pigment aanmaken om de huid te beschermen tegen de zon mogen niet actief gemaakt zijn door de zon. In reactie op zonlicht worden ze namelijk wakker en vullen zich met pigment. Tijdens de behandelingen zou dit betekenen dat ook zij de toegevoerde warmte zouden absorberen, in plaats van alleen maar de haarworteltjes. Dus zouden hun eiwitten ook kunnen coaguleren, waarna ze verstoord raken in hun pigmentvorming. Dit zou later in de zon uiteindelijk witte vlekken opleveren, wat definitief kan zijn!Vandaar dat we er altijd voor moeten zorgen dat uw pigmentcellen slapend zijn (en dus niet gevuld met pigment) tijdens de behandelingen. Dan kan het geen kwaad, ook niet als u van uzelf een donkere huid heeft (het pigment is dan al afgegeven in de bovenlaag van de huid, niet in de pigmentcellen zelf).
Het hangt van uw oorspronkelijke genetische huidtype af hoelang de pigmentcellen nodig hebben om weer `in slaap te vallen’ :

• type I en II – Noord-Europees (verbrandt gemakkelijk): 4 à 6 weken
• type III – Midden-Europees (kan nog verbranden, maar wordt snel bruin): 6 à 8 weken
• type IV – Mediterraan (verbrandt bijna nooit, wordt goed bruin): 8 à 10 weken
• type V – Aziatisch: 10 à 12 weken
• type VI – Afrikaans: 14 weken (VIb – 16 weken)

Moet ik nu wit de zomer door of niet in de zon op vakantie?

Ten eerste gelden bovenstaande regels alleen maar voor de te behandelen plaatsen. Als u die afdekt met kleding, kunt u dus met de rest van uw huid wel in de zon. Of u houdt gewoon pauze in de behandelingen als u in de zon wilt.

Het is wel mogelijk om vanaf twee dagen na de behandeling een zelfbruiningscrème te gebruiken, mits u daar normaliter niet allergisch voor bent. Deze bruiningsreactie gebeurt normaliter alleen in de oppervlakkige laag dode huidcellen, en vervaagt dus sneller dan bruinheid van de zon of zonnebank. Als men stopt met smeren 2 weken vóór de volgende behandeling, en eventueel nog een peeling doet, heeft men haar/zijn eigen huidskleur weer op tijd terug. Maar let op: Er bestaan tegenwoordig crèmes met een ingrediënt dat wel dieper op de huid inwerkt en pigmentcellen actief maakt (coleus, een pigmentversneller, vaak staat dan op de verpakking: pre-tanner.)! Gebruik deze alstublieft niet tijdens de behandelingen. Kijk goed op de verpakking naar de ingrediënten. Zoals boven uitgelegd, moeten pigmentcellen juist niet actief zijn omdat dan de warmte naar die cellen gaat in plaats van naar de haarzakjes. Als wij bruinheid van de huid aantreffen, moeten wij uit voorzorg de instellingen veel lager zetten. Dit maakt de behandelingen minder effectief, zonde van uw geld.

Mag ik van tevoren nog epileren of scheren of een ontharingscrème gebruiken?

Epileren niet, maar scheren mag, liefst tot enkele dagen voor de behandeling. Zodat het te behandelen gebied zichtbaar is. Voor de behandeling moeten de stoppeltjes zo kort mogelijk zijn (babyglad), want dan gaat de warmte in de huid. Zodat er geen celdeling meer kan plaatsvinden bij het haarzakje.Epileren mag dus niet, al lang niet meer vóór het begin van de behandelingen. De haartjes zijn nu éénmaal noodzakelijk voor de geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Als er te weinig haartjes zijn teruggegroeid heeft men nauwelijks rendement van de behandelingen.Er bestaan ook crèmes op de markt die beweren de haargroei te remmen, op te brengen na het harsen of epileren. Deze mogen ook niet gebruikt worden tijdens de behandeling. We willen immers zoveel mogelijk haarzakjes treffen, en daarvoor is het nodig dat er veel actief zijn.

Komen de haren niet meer terug?

Nee, de haarzakjes die door het Elos-systeem vernietigd zijn, kunnen nooit meer een haartje produceren. Zij zijn ‘gecoaguleerd’. Dit betekent dat hun eiwitstructuren op microscopisch niveau zijn samengekleefd. Dit is iets wat het lichaam niet meer kan repareren. De langste verlengde eindfase van een lichaamshaartje is 33 weken, dus als de beharing voor die tijd niet meer terug is gekomen zijn de haarzakjes die actief waren ten tijde van de behandelingen, voorgoed vernietigd. Helaas zijn er op onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren, maar die nog door hormoonveranderingen wakker kunnen worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de menopauze, bij gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress, ovariacysten), of bij een periode van veel inspanning. Ook kan het gewoon familiaire aanleg zijn.Bij mannen zal dit vaker voorkomen omdat zij meer testosteron in hun lichaam hebben.Dat betekent dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien. Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zullen zijn uitgeschakeld (omdat die al bestonden tijdens de behandelperiode).Dus het kan gebeuren dat u na een paar jaar een `onderhoudsbeurtje’ nodig heeft.

Wat zou een reden kunnen zijn dat Elos-methode niet werkt?

De enige redenen die wij tegenkomen waardoor het niet spectaculair aanslaat:

 • Bepaald medicijngebruik waardoor men overgevoelig voor licht is of andere contra-indicaties.
 • Te vroeg beginnen van de behandelingen nadat er vaak is geharst/geëpileerd. Jarenlang achtereen geharst/geëpileerd hebben.
 • Witte of grijze haartjes kunnen behandeld worden en het resultaat is afhankelijk van het nog aanwezige pigment in de haarpapil. Is het pigment helemaal niet meer aanwezig dan zullen er meer behandelingen nodig zijn.
 • Een stoornis in het endocriene stelsel (of veel mannelijke hormonen of overgevoeligheid van receptoren voor die hormonen) waardoor er constant slapende haarzakjes actief gemaakt worden (andere haartjes dan die tijdens de behandelingen bestonden).
 • Verkeerde pauzelengtes tussen de behandelingen: te vroeg behandelen geeft minder rendement. Het lichaam maakt nu eenmaal haartjes aan in een bepaald ritme van verschillende groeicycli gedurende ruim 1 jaar. Na een paar behandelingen lopen de resthaartjes wel synchroon, en pas dan kunnen we kortere pauzes gaan instellen.

Waarom mag er niet behandeld worden tijdens de zwangerschap?

Daar zijn een paar redenen voor:

Bij zwangerschap is de hormoonhuishouding dermate anders dat het effect van de behandelingen niet duidelijk wordt. Misschien heeft u wel tijdelijk meer haargroei of juist minder, dus we zouden te veel of te weinig behandelen.

 • Tijdens zwangerschap kan uw huid reageren op lichtbronnen met ‘zonneallergie’: rode jeukende bobbeltjes, of met extra pigmentvorming. Niet gevaarlijk, maar niet prettig.
 • Een behandeling met het Elos-systeem is weliswaar volstrekt ongevaarlijk, maar toch is het beter niet te behandelen om te vermijden dat – als er toevallig complicaties zouden optreden – dit met de Elos-behandeling zou geassocieerd worden.
 • En wie weet hoe subtiel de energie-uitwisseling tussen moeder en kind beïnvloed kan worden? Er bestaat immers ook nog zoiets als meridianen die net onder de huid lopen. Ieder elektromagnetisch veld en aanrakingen van bepaalde plaatsen op de huid hebben daar invloed op. Als dat niet zo zou zijn, zouden acupunctuur- of acupressuurbehandelingen onzinnig zijn, terwijl er wel degelijk goede resultaten mee behaald worden. In gezonde mensen reguleren de meridianen zich vanzelf weer snel, maar een lichaam in `turbulente veranderingen’ zoals zwangerschap heeft daar misschien meer moeite mee. Wij willen geen enkel risico nemen.

Nota bene: als u probeert zwanger te worden, zult u in de eerste weken van de zwangerschap misschien nog niet weten dat u zwanger bent. Vertelt u ons het daarom alstublieft ook als u aan het proberen bent zwanger te worden. We kunnen dan alleen maar tijdens of vlak na de menstruatie behandelen, want dan weet u tenminste zeker dat u niet zwanger bent.

Waarom is ontharen tijdens het gebruik van sommige medicijnen niet aan te raden?

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor licht in het spectrum 580-850nm. Leest u de bijsluiter van uw medicijnen er nog eens op na. Dit kan het geval zijn bij de volgende medicijnen of zalfjes:

 • tegen acne (Ro-accutane, iso-tretoine/ vit.A zalf, ed.)
 • medicijnen tegen somberheid en overspannenheid (antidepressiva)
 • kruidenpreparaten tegen somberheid, zoals St.Janskruid (Hypericum, merknaam bv. Kyra)
 • een kuur van antibiotica of penicilline
 • premarin

We kunnen pas met de ontharing beginnen als u genoemde medicijnen niet meer nodig heeft. De wens tot ontharing mag geen reden zijn deze belangrijke medicijnen af te bouwen. Overlegt u eerst met uw arts of dit mogelijk is.Individueel kan wel eens van deze richtlijn worden afgeweken, namelijk als u ze al jaren slikt en nooit enige overgevoeligheid voor licht hebt gemerkt: dus nooit last had van zonne-allergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht), en nooit de ogen dicht moest knijpen tijdens gewoon daglicht. Dan doen we eerst voorzichtig een paar proefpulsen om te zien hoe uw huid reageert. En als dat goed gaat, kunnen we wel de plekken behandelen waarmee u niet in de zon komt, bijvoorbeeld de oksels.

Kan er over een tatoeage heen behandeld worden?

Nee, er bestaat een kans dat indien er over de tatoeage behandeld wordt, u korstjes krijgt die een paar dagen later afvallen. Het is dus beter dat rond de tatoeage wordt gewerkt, om de tatoeage ‘mooi’ te houden. Tenzij u de ontharing natuurlijk belangrijker vindt, en ervoor kiest de tatoeage op termijn te laten bijwerken.